» Tovább


» Tovább


» Tovább


» Tovább


» Tovább

Belépés

 • кухни в Днепропетровске
 • мягкая мебель в Днепропетровске
 • шкафы купе в Днепропетровске
 • спальни в Днепропетровске
 • детские в Днепропетровске
 • »
  x

  A fóti római katolikus templom

  A Károlyi család XIX. század elején Károlyi Istvánnak vásárolta a fóti birtokot. Két nevezetes épület emlékeztet minket a grófi családra: az egyik a Római katolikus templom, a másik a többször átépített, végső formájában öszhatású kastély, ahonnan a gadálkodást irányították. 1845-ben gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál. A tervek elkészítése Ybl Miklóst kérte fel - s bár a szabadságharc és a gróf raboskodásának idején szünetelt az építkezés-, 1855-re elkészült.

  Ma a Vigadó mellett ez a magyar romantika legjelentősebb alkotása. Valójában nem is egy, hanem két, egymás fölé epített templomból áll a négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.

  Belépve elénk tárul a bazilikára jellemző térkialakítás és gazdag ornamentika lenyűgöző látványa. A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült. A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.

  Ez utóbbin a hagyomány szerint gróf Károlyi Istvánt és családját örökítette meg a festő, Karl Blaas. A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik. A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.

  Lent, az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye. Gaetano Bianchini egyedülálló márványberakásos intarziája díszíti a sírkápolna szentélyében állo fekete márványoltárt; ez a templom művészileg legértékesebb alkotása.

  A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vétranú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse. A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel a ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Nem tudjuk, hogy valójában mekkora is volt ez az áldozat, mivel Károlyi István - bőkezűségét nem fitoktatva - minden számlát megsemmisített, amely az építkezés és a külföldi mesterek megfizetését igazolta.

  Cím: 2151, Fót, Vörösmarty utca 2.

  Sebők Sándor:

  +36(20)222-26-87

  +36(30)422-76-15

  Plébánia:

  +36(27)358-083

  E-mail: fotromkat@invitel.hu

  Szentmisék rendje

  Hétfő - csütörtök:7:00
  Péntek: 17:30
  Vasárnap: 10:00
  18:00

  Kisalagon szombatonként 18:00 órakor van szentmise.

  A hó első péntekén reggel 7 órakor is van szentmise.

  Pellegrinus Vallásturisztikai Iroda

  Nyitvatartás és idegenvezetés

  8-12 és 14-18 óra között
  (előzetes bejelentés alapján idegen nyelvű vezetés)

  Megújultak a szentély képei

  Támogatta a Nemzeti Kultúrális Alap

  Kérjük, segítsen adományával!
  Sz.sz: 11704007-20027320
  Adószám: 09827786-1-13

  Fóti Római Katolikus Egyházközség hivatalos honlapja. Minden jog fenntartva © 2012.
 • детская мебель в Днепропетровске
 • кухни в Днепропетровске
 • шкафы купе в Днепропетровске
 • шкафы купе в Днепропетровске
 • детская мебель в Донецке
 • детская мебель в Одессе
 • детская мебель в Харькове